Čekanje

Tko koči legalizaciju kanabisa za liječenje?

Još prije tri godine Saša Magazinović je uputio inicijativu za legalizaciju kanabisa, no ništa se konkretno ne radi.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 07. 2022. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političke volje da se upotreba kanabisa dozvoli za svrhe liječenja nikada nije bilo, a pozadina problema može se tražiti u interesnim grupama, koje bi htjele imati financijsku korist na ovom polju, rekao je za FTV zastupnik u državnom parlamentu Saša Magazinović.

Naime, 5. srpnja održana je sjednica Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga koja je rezultirala davanjem suglasnosti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva da pripremi odluku kojom se odobrava stavljanje u korištenje gotovih lijekova koji koriste kanabinoide.

“Osnovni je problem u Ministarstvu zdravlja RS-a jer nisu pokazali interes da daju svoju suglasnost za izmjene i dopune tog zakona. Sada se postavlja i pitanje da li su to neki drugi lobiji koji su toliko snažni da utječu na politike da se ove stvari ne završavaju na vrijeme”, kaže Adil Osmanović, zastupnik SDA u državnom parlamentu .

Čelnici SNSD-a nisu željeli komentirati ovu temu kao ni HDZ BiH, a opozicija iz RS-a krivi Vijeće ministara BiH i stranke koje su na vlasti.

Federalna televizija podsjeća kako su mnoge svjetske i europske zemlje već odavno legalizirale kanabis, da bi oboljelima olakšale život.

''U slučaju legalizacije postoji posebna procedura gdje liječnik propisuje kanabis na dupli recept te se vode posebne evidencije da ne bi došlo do zloupotrebe. Agencija za lijekove je nadležna za registraciju ovog farmaceutskog oblika kanabisa koji se upotrebljava u medicinske svrhe. Suština onoga što treba biti urađeno u institucijama je da se kanabis iz tabele 1, gdje se nalaze zabranjene tvari i biljke, premjesti u tabelu 2, tvari i biljaka pod strogom kontrolom'', navodi FTV.

Video: SREDINOM #18 | ALEN AZARIC O LJEKOVITOM KANABISU I MASOVNOM DROGIRANJU U MOSTARU
Kopirati
Drag cursor here to close